• /files/pro/i_0245/2maquettemobacoa.jpg
  • /files/pro/i_0245/3mobacoa.jpg
  • /files/pro/i_0245/archiviewmobacoa.jpg
  • /files/pro/i_0245/plattegrondmobacoa.png
  • /files/pro/i_0245/1magquettemobacoa.jpg

MobaCO-A-

MobaCO-A is een sociaal duurzaamheidsconcept dat een ‘thuis’ met een eigen woonidentiteit en privacy voor de gebruiker creëert en zijn behoefte centraal stelt. Het project kreeg een eervolle vermelding in de categorie nieuwbouw van de prijsvraag ‘A Home away from Home’ en was als maquette te zien tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven.

Jack van der Palen: “MobaCO-A is in eerste plaats een sociale strategie om in te spelen op de behoefte van de asielzoeker. Doordat er geen dwang was om op korte termijn te bouwen, hebben we een afgewogen keuze gemaakt om het volledig in biobased materialen uit te voeren. De keuze voor een volledige constructieve biobased uitvoering vraagt echter wel meer tijd voor ontwikkeling, om een juiste samenstelling van biocomposiet te maken en dat te testen. Daarom verkeert het project nu nog in de ambachtelijke pilotsfeer van universiteiten en hogescholen, waarbij wij ons hebben aangesloten.

Tijdens de Dutch Design Week is gebleken dat er een grote behoefte aan ons concept en de wijze van bouwen bestaat. De grote belangstelling voor ons proces en project blijkt ook uit de innovatie-award die we eind vorig jaar kregen. Wij hebben het concept inmiddels verder ontwikkeld, zodat het ook goed gebruikt kan worden voor de directe opvang van vluchtelingen in rampgebieden, of als mantelzorgwoning in eigen tuin. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat de beste opbouw en samenstelling van het biocomposiet is voor ons eerste pilotproject, dat volgens planning halverwege dit jaar zal worden gebouwd.”

Over MobaCO-A-
Zelf een thuis bouwen met een biobased modulair systeem
MobaCO-A- speelt in op sociale duurzaamheid, educatie en zelfwerkzaamheid. Het is een dynamisch flexibel concept, waarin de asielzoeker als gebruiker op een eenvoudige manier zelf, met behulp van andere bewoners of ROC’s zijn eigen woonunit bouwt binnen de circulaire- en biobased economie – met verantwoorde materialen, zonder afval en circulair. Het ‘thuis’ ontstaat door een zelfbouwmethodiek en het creëren van een eigen woonidentiteit, door de gevelafwerking met lokale (sloop)materialen of grondstoffen en het scheppen van eigen ruimtes door middel van kastelementen. Units kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor veel verschillende gebruiksscenario’s mogelijk zijn. Tussen de gekoppelde units ontstaan gemeenschappelijke ruimtes, net als de identiteit van een dorp