• /files/nws/i_0118/3kickoffwhocaresNwARDV0435.jpg
  • /files/nws/i_0118/1kickoffwhocaresNwARDV0316.jpg
  • /files/nws/i_0118/4kickoffwhocaresNwARDV0559.jpg
  • /files/nws/i_0118/whocareskickoff.jpg
  • /files/nws/i_0118/7kickoffwhocares0616NwARDV0361.jpg
  • /files/nws/i_0118/6kickoffwhocares0616NwARDV0355.jpg

Prijsvraag WHO CARES gelanceerd

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 19 Jan '17

Op 18 januari is de prijsvraag WHO CARES gelanceerd met een kick-off bijeenkomst in Almere. De initiatiefnemers roepen ontwerpers en innovatieve doeners en denkers uit andere sectoren op om gezamenlijk hun idee voor toekomstbestendige wijken te verbeelden. Rijksbouwmeester Floris Alkemade: “We zoeken een mix van hooggestemde idealen.” Inschrijven kan vanaf 10 februari.

Met de prijsvraag WHO CARES worden innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken gezocht, die antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning; nieuwe ideeën die een impuls geven aan de ruimtelijke vernieuwing van de wijken. Tijdens de kick-off waren er toelichtingen van juryvoorzitter Rijksbouwmeester Floris Alkemade, jurylid Gijsbert van Herk/Stichting Humanitas, Ingrid Doorten/Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, jury secretaris Cilly Jansen/Architectuur Lokaal en jurylid Pauline Meurs/Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Daarnaast lichtten wethouder Ruud Guyt/Sittard-Geleen, Onno de Zwart/directeur publieke gezondheid, welzijn en zorg Rotterdam, wethouder Tjeerd Herrema/Almere en Bert Horst/projectleider WHO CARES Groningen de vier locaties van de prijsvraag toe. De bijdragen zijn gefilmd en op de prijsvraagsite terug te kijken.

Allianties ruimtelijke ontwerpers en zorgprofessionals
Omdat de vraag van WHO CARES zich op het snijvlak bevindt van zorg, wonen en ondersteuning, roepen de initiatiefnemers nadrukkelijk op tot allianties van ruimtelijk ontwerpers en zorgprofessionals, ook ondernemers, wijkplatforms, culturele instellingen, maatschappelijke organisaties en - collectieven van - bewoners kunnen deelnemen.

Vier locaties: wijken in verschillende gemeenten
Voor de prijsvraag zijn vier wijken uitgekozen in vier verschillende gemeenten: Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. Het zijn heel verschillende wijken - die afzonderlijk weer veel gemeen hebben met andere Nederlandse wijken - waarvan alle gemeenten dringend behoefte hebben aan goede nieuwe ideeën om de toekomst te bestendigen. Meer informatie over de locaties is te vinden bij de wijkportretten op de prijsvraagsite.

Reglement en inschrijving
Op de prijsvraagsite is het reglement te downloaden. Deelname aan de kick-off bijeenkomst was niet verplicht en geldt ook niet als inschrijving voor de prijsvraag. Vanaf 10 februari 2017 start de inschrijving, vragen over de prijsvraag kunnen uitsluitend tot 3 februari via de website gesteld worden. Alle ingekomen vragen zullen worden gebundeld en op 10 februari in een Nota van inlichtingen beantwoord. Op 7 maart sluit de registratiedeelname om 12.00 uur p.m. en op 14 maart om 12.00 uur p.m. de inzendtermijn. Op 8 mei vindt de bekendmaking van het resultaat van de eerste ronde plaats in Rotterdam en in juni start de tweede ronde.

De prijsvraag WHO CARES is een initiatief van: de Rijksbouwmeester in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Stichting Humanitas, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam, gemeente Sittard-Geleen en de provincie Limburg. www.prijsvraagwhocares.nl

WHO CARES

DominiKerst2012.jpg

Bijna 2017

22 Dec '16

Met de lancering van de prijsvraag WHO CARES en alles wat er op stapel staat begin volgend jaar, zijn de donkere dagen voor de kerst gevuld met talrijke lichtpuntjes.

meer...

unsplashJeffSheldon3kopie.jpg

Referentieprojecten WHO CARES

15 Dec '16

Hoe kunnen transformatievoorstellen bijdragen aan de grote structuurverandering van de zorg? Met de open prijsvraag ‘WHO CARES’ hoopt Rijksbouwmeester Floris Alkemade op zichtbare nieuwe inzichten en oplossingen voor zorg en wonen en de inrichting van onze openbare ruimte. Bekijk inspirerende voorbeelden op onze site.

prijsvraagwhocares.nl

meer...

20150623DaklandschapTillemanLOWRES.jpg

Dutch Design Awards

26 Oct '16

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven worden de Dutch Design Awards uitgereikt. Deze tonen en belonen jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. Onder de genomineerden waren twee netwerkleden van Nederlandwordtanders. Studio Marco Vermeulen won met Biesbosch Museumeiland in de categorie Habitat.

meer...

4AHomeAwayfromHomeexpoNwa3325.jpg

Prototypes ‘A home away from Home’

25 Oct '16

De winnende teams van de prijsvraag ‘ A home away from Home’ hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de prototypes van hun ontwerpen, die te zien zijn tijdens de Dutch Design Week, van 22 tot en met 30 oktober in Eindhoven.

meer...